mat som är farlig för hund

10 Farliga livsmedel som din hund aldrig ska äta

Att ha en hund innebär stor glädje, men också ett stort ansvar. Som hundägare är det avgörande att vara medveten om vilka livsmedel som kan vara farliga för din fyrbenta vän. Även om vissa saker kan verka harmlösa för oss, kan de ha förödande konsekvenser för hundar. I denna artikel kommer vi att gå igenom tio vanliga livsmedel som din hund aldrig, aldrig, aldrig ska äta. Genom att känna till dessa faror kan du hjälpa till att säkerställa att din hund lever ett långt, hälsosamt och lyckligt liv. Läs vidare för att skydda din bästa vän från dessa dolda hot i köket.

10 Livsmedel som är farliga för din hund

Choklad

Choklad innehåller teobromin och koffein, som är extremt farliga för hundar. Teobromin kan orsaka hjärtarytmi, muskeldarrningar, anfall och till och med död i allvarliga fall. Symtom på chokladförgiftning inkluderar kräkningar, diarré, rastlöshet och snabb hjärtrytm. Mörk choklad och bakchoklad är särskilt farliga eftersom de innehåller högre nivåer av teobromin. Även små mängder choklad kan vara farliga för små hundar, så det är viktigt att förvara all choklad utom räckhåll och att informera gäster om att inte ge choklad till din hund.

Lök och Vitlök

Lök och vitlök, liksom andra medlemmar av alliumfamiljen, innehåller ämnen som kan skada hundens röda blodkroppar och orsaka anemi. Symtom kan inkludera svaghet, kräkningar och andningssvårigheter. Förgiftningen kan vara fördröjd, och symtom kan uppstå flera dagar efter att hunden ätit dessa livsmedel. Både råa och tillagade former är farliga, så undvik att ge din hund rester från mat som innehåller lök eller vitlök.

Vindruvor och Russin

Vindruvor och russin kan orsaka akut njursvikt hos hundar, även i små mängder. Orsaken till denna reaktion är fortfarande okänd, men det är klart att dessa frukter kan vara extremt skadliga. Symtom på förgiftning inkluderar kräkningar, diarré, buksmärtor, och i allvarliga fall kan det leda till dödsfall. Om din hund av misstag äter vindruvor eller russin, är det viktigt att omedelbart kontakta en veterinär.

Xylitol

Xylitol är en sockerersättning som ofta används i sockerfria produkter som tuggummi, godis och bakverk. För hundar är xylitol mycket giftigt och kan orsaka en snabb frisättning av insulin, vilket leder till hypoglykemi (lågt blodsocker). Symtom på xylitolförgiftning inkluderar kräkningar, koordinationsproblem, kramper och koma. Xylitol kan också orsaka leverskada, vilket kan vara livshotande. Håll alla produkter som innehåller xylitol utom räckhåll för din hund.

Avokado

Avokado innehåller ett ämne som heter persin, vilket kan vara giftigt för hundar. Persin finns i hela växten, inklusive frukt, frön, blad och bark. Konsumtion av avokado kan orsaka kräkningar, diarré och buksmärtor hos hundar. Dessutom utgör avokadokärnan en kvävningsrisk och kan orsaka blockering i mag-tarmkanalen om den sväljs. För att undvika risker, håll avokado och dess delar borta från din hunds räckhåll.

Citrusfrukter

Citrusfrukter som apelsiner, citroner, lime och grapefrukt innehåller citronsyra och oljor som kan irritera hundens matsmältningssystem. Konsumtion av dessa frukter kan leda till magbesvär, kräkningar och diarré. Större mängder kan orsaka depression av centrala nervsystemet. Det är viktigt att hålla både frukter och deras skal borta från hunden, eftersom även små mängder kan orsaka problem. Dessutom är citrusfrukter ofta för sura för hundens matsmältning, vilket kan leda till ytterligare obehag.

Ben

Kokta ben från kött som kyckling, nötkött och fläsk kan splittras och bilda skarpa fragment som kan skada hundens mun, hals, och matsmältningskanal. Dessa fragment kan orsaka kvävning, perforera magen eller tarmarna och leda till allvarliga infektioner. Även om råa ben ibland rekommenderas av vissa som en naturlig del av hundens diet, kan de fortfarande utgöra en kvävningsrisk och orsaka tandfrakturer. Det är säkrast att undvika att ge din hund ben helt och hållet och istället välja säkra tuggben eller leksaker.

Senap

Senap och senapsfrön innehåller ämnen som kan irritera hundens mag-tarmkanal. Konsumtion kan leda till kräkningar, diarré och buksmärtor. I vissa fall kan det också orsaka inflammation i magen och tarmarna. Senap används ofta som krydda i många livsmedel, så det är viktigt att vara medveten om dess förekomst i rester och matrester som kan ges till hunden. För att undvika dessa risker, håll alla senapsprodukter borta från din hunds räckhåll.

Koffein

Koffein, som finns i kaffe, te, energidrycker och vissa mediciner, är extremt farligt för hundar. Det påverkar hundens centrala nervsystem och hjärta, vilket kan leda till symtom som rastlöshet, snabb andning, hjärtklappning, muskeldarrningar och krampanfall. I allvarliga fall kan koffeinförgiftning vara dödlig. Håll alla produkter som innehåller koffein utom räckhåll för din hund och var noga med att inte lämna kaffe eller te obevakat.

Alkohol

Alkohol kan ha allvarliga effekter på hundens kropp, även i små mängder. Konsumtion av alkohol kan orsaka kräkningar, diarré, koordinationsproblem, andningssvårigheter, koma och död. Eftersom hundar är mycket känsligare för alkohol än människor, kan även små mängder vara extremt farliga. Förutom att hålla alkoholhaltiga drycker utom räckhåll, var också medveten om andra källor till alkohol, som deg innehållande jäst, som kan jäsa i hundens mage och producera alkohol.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *